Hardinxvelder van de Week: Annelies Schep

Annelies Schep uit Hardinxveld-Giessendam houdt zich dag in dag uit bezig met haar grote passie: zingen. Als sopraan zingt zij bij diverse koren, zoals bij Inspire2LiveChoir uit Alblasserdam. Daar is zij vaste solist. Mensen raken met haar stem – dat is wat Annelies wil en dat gebeurt volgens het publiek ook daadwerkelijk.

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Sopraan is de hoogste vrouwenzangstem die er bestaat. Je kiest een bepaalde zangstem niet; je wordt ermee geboren. En een stem die duidelijk gemaakt is om mee te zingen, daar moet je wat mee doen, dacht Annelies. Zij volgde een opleiding aan het Rotterdams conservatorium, waar zij klassiek zingen leerde. Inmiddels is ze een veelgevraagd soliste bij koren, zo vertelt Annelies in haar sfeervolle woonkamer, waar een piano prominent in te vinden is.

“Nederland is een echt korenland. Ik zing dan ook bij aardig wat koren. Ik zing a capella bij het dubbelkwartet s’OTTOvoces in Raamsdonksveer, als freelancer bij het Groot Omroepkoor zit ik in het koor, ik ben vaste zangcoach bij Inspire2LiveChoir uit Alblasserdam. Best breed, wat ik allemaal doe. Het blijft uitdagend, ook omdat ik mezelf constant blijf vernieuwen. Ik krijg ook nog steeds zangles. Ik geef ook zangles, aan vier al wat oudere leerlingen die toevallig ook allemaal sopraan zijn. Je moet kinderen niet te vroeg lesgeven. Zingen kan wel, maar een stem moet eerst volgroeid zijn wil je er echt mee kunnen werken. Kinderstemmen kunnen nog niet echt gevormd worden. Je kunt kinderen natuurlijk wel lekker in een kinderkoor laten zingen.”

Het zingen zat er al vroeg in bij Annelies zelf. “Vroeger zongen we thuis al heel veel. Als klein kind verzon ik liedjes en ik droomde altijd van podia. Ik zong op school en op familiefeestjes. Deed ik mee aan een musical op school, dan was ik het zingen eindeloos aan het oefenen.”

Het zingen heeft tijdens haar tienerjaren op een wat lager pitje gestaan. Maar er was nooit een moment dat Annelies niet aan het zingen was. “Vroeger koos je of voor een sport of voor muziek. Samen met een vriendinnetje koos ik als jongere voor sport. Maar ondertussen was ik wel blijven zingen. Ik ben er zo gek op! Waarom? Omdat je met je hele lijf zingt. Je kunt er alles in leggen. Je stem komt echt uit je lijf zelf en dat maakt het zo mooi. Je kunt er mensen mee raken en dat doe ik ook, getuige de reacties van mensen als ik optreed.”

Tijdens het zingen let Annelies op allerlei zaken. Zo is verstaanbaarheid voor haar heel belangrijk. “Je moet in ieder geval weten wat je zingt. Een verhaal vertellen. Verstaanbaarheid is ook zeker van belang, ook al zing je in een andere taal. Italiaans, Frans, Duits, Engels – ik zing in al die talen. En incidenteel in het Russisch, maar dat is wat moeilijker!”

Annelies zingt niet heel veel in Hardinxveld, maar juist meer in Rotterdam of bijvoorbeeld op de Veluwe, waar veel koren zijn. Toch zong ze begin november mee in een concert van muziekvereniging Eendracht Maakt Sterk (EMS) uit Hardinxveld. Daar nam zij musicalstukken voor haar rekening. “Het werd mij gevraagd door de vereniging en ik vond het erg leuk. Wel spannend om in je eigen dorp te zingen. Je komt die mensen ook weer tegen in de supermarkt en de kerk en op het voetbalveld. Maar het was super! Sommige mensen wisten niet eens dat ik zing.”

De band met Hardinxveld is sterk. Zo sterk, dat Annelies zich niet voor kan stellen om ergens anders te wonen. Toegegeven, binnenkort verhuist ze, maar dat is slechts naar een huis een straat verderop. “Ik ben opgegroeid in Boven-Hardinxveld en heb altijd in Hardinxveld gewoond. Ik ken er heel veel mensen en mijn man is ook een echte Hardinxvelder. Mijn hele familie woont hier en ik heb nooit de behoefte gehad om ergens anders te gaan wonen. Je zit heel centraal en het dorpse vind ik erg leuk. Ik heb echt een band met Hardinxveld.”

Het nieuwe jaar is net begonnen en Annelies kijkt al volop vooruit. 14 januari zingt zij met het Inspire2LiveChoir tijdens een groot concert in het Dolfinarium en verder staan er veel concerten als koorsoliste op de planning. In maart en april komen de passieconcerten voor Pasen er weer aan.

Bron: https://www.demerwestreek.nl/nieuws/algemeen/72027/hardinxvelder-van-de-week-annelies-schep.