Als solist het verschil maken

H’VELD-G’DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi) professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week kijken we welke noten sopraan Annelies Schep op haar zang heeft.

Annelies Schep droomde vroeger al van het grote podium: ,,Ik zong vroeger voor de spiegel en was helemaal in de wolken toen ik solo mocht zingen in de musical van groep 8.” Eenmaal op de middelbare school bleef ze zingen en nam ze muziek als examenvak. ,,Op advies van mijn docent ben ik toen zangles gaan nemen en dat pakte zo goed uit, dat ik na mijn middelbare school via de vooropleiding op het conservatorium terecht kwam.”

Waar voor sommige mensen de keuze voor klassieke muziek wellicht niet de eerste keuze zou zijn, was dat voor Schep heel anders: ,,Muziek moet bij je stem passen en klassieke muziek paste als gegoten bij mijn stem.” Het conservatorium was voor Schep een grote leerschool; ze wist wel iets van klassieke muziek, maar leerde op de vooropleiding die klassieke muziek ook te luisteren en waarderen. Ze kwam er ook achter dat ze een lyrische sopraan is. ,,Een lyrische sopraan zit in het middengebied”, doceert Schep. ,,Dat betekent dat mijn stem voor veel stukken geschikt is, in het bijzonder voor liederen, aria´s en romantische stukken.” Volgens Schep is het mooie aan je stem als instrument, dat een stem zich vormt met de jaren: ,,Ik kan nu stukken zingen waar ik tien jaar geleden behoorlijk veel moeite mee had.” Schep haalt veel voldoening uit haar optredens als solist: ,,Als solist kun je het verschil maken bij een koor door er bijvoorbeeld een hoge bovenstem boven te zingen.”

Naast haar optredens voor bij verschillende koren en ensembles door heel het land heeft Schep sinds kort een eigen lespraktijk aan huis. Hier geeft ze les aan mensen die graag geholpen willen worden bij het vormen van hun stem. Schep geeft haar lessen op maat en probeert zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de leerlingen. Uiteraard tot bepaalde hoogte: ,,Echte pop- of jazz zangles geef ik niet, omdat dat je stem op een hele andere manier gebruikt.” Naast de privélessen aan huis wordt Schep ook regelmatig ingehuurd als zangcoach bij verscheidene koren.

INSPIRATIE Één van de koren waar Schep werkzaam is als koorcoach én solist is het ‘Inspire2live’ koor van Peter Overduin, een koor wat zingt om geld op te halen voor verschillende doelen van de KWF Kankerbestrijding. Het zingen bij dit koor geeft Schep extra veel voldoening: ,,Het is een koor van zo’n 200 leden die allemaal iets met kanker te maken hebben of hebben gehad.” Het koor bestaat inmiddels 7 jaar en er is in de strijd tegen kanker al ruim 8 ton opgehaald. ,,Je ziet dat muziek op deze manier écht verbindt”, aldus Schep. Naast haar verschillende activiteiten bij bijvoorbeeld het Groot Omroepkoor of het vocale ensemble ‘S’otto voices’ heeft Schep nog één grote droom: ,,Ik zou graag nog eens een dirigentencursus doen en een klein koor oprichten, dat lijkt me fantastisch!”

Mail voor info naar info@anneliesschep.nl. Bron: https://hetkompashardinxveld-giessendam.nl/lokaal/als-solist-het-verschil-maken-429039.